Håltagning & Sågning

Håltagning - Stockholm

Sevelund arbetar med håltagning i Stockholm. Vi arbetar både med betong, tegel och berg. Våra kunder är både privatpersoner, företag och organisationer. Exempel på jobb som vi utför är öppningar i betong för ventilation, el, vatten, dörrar eller fönster. Du bokar enklast håltagning genom att skicka ett mail till oss. Informationen finns längst ner på den här sidan. Vi ser fram emot att få höra ifrån dig!

Kärnborrning
Kärnborrning användas huvudsakligen till att skapa runda hål. Optimalt för ventilation, vatten eller el. Det går även att skapa relativt kantiga öppningar genom att man borrar flera mindre runda hål som tillsammans bilder en fyrkantiga eller rektangulär öppning. En kärnborr fungerar i både betong, tegel och berg.
Klingsågning
Sågning med sågklinga. Med vår stora såg så går det att såga även i tjockare material. En klingsåg är anpassad för sågning i golv, vägg och tak. Perfekt om man ska skapa en öppning för dörr eller fönster. Sågen kan också användas till att skapa en ränna i ett golv.
Vajersågning
När man behöver såga i tjockare material och de största sågklingorna i räcker till, så använder man istället en vajer. Då är möjligheterna i princip obegränsade. Vajersågning är den mest kostsamma sågmetoden.

Före & efter

Håltagning-föreHåltagning-efter

Frågor & svar

Vad är håltagning?

Håltagning innebär att man använder en klingsåg eller kärnborr för att skapa ett hål i betong, tegel eller berg. När man skapar ett hål i betong så kallas det för betonghåltagning. Eftersom att betong är ett vanligt förekommande konstruktionsmaterial i större fastigheter och industrier så är detta den vanligaste typen av håltagning.

Kärnborrning
Kärnborrning är en bra metod om man behöver ta upp ett hål för vatten, el, avlopp eller ventilation m.m. Borren är konstruerad för att skapa en runt hål. “Borrkronan” som används ser ut som en ihålig cylinder vilket innebär att hela borrkärnan är intakt efter att borrningen är genomförd, därav namnet kärnborrning.

Klingsågning
Klingsågning är lämpligt när man behöver göra större öppningar som är fyrkantiga. Exempel på detta är öppningar för fönster och dörrar m.m. Man använder en klinga som sitter monterad på en ställning. Beroende på typ av sågning så kallas utrustning för “väggsåg” eller “golvsåg”.

Borrning med vatten
Vid all typ av håltagning så använder man vatten som standard. Detta för att minimera dammspridning. Vattnet fungerar också som kylning under borrningen. Vattnet sugs upp parallellt som borrningen sker. Man kan aldrig ta tillvara på allt vatten vilket innebär att man vanligtvis täcker arbetsområdet med plats för att skydda golv, vägg och tak.

Borrning utan vatten
Det går också att borra utan vatten, så kallad torrborrning. Borrdammet sugs upp med en dammsugare för att minimera dammspridningen. Det går aldrig att ta tillvara på 100% av dammet vid torrborrning, vilket innebär att man får räkna med att det dammar lite på arbetsplatsen. Nackdelen med torrborrning är att slitaget på kärnborr och klingor blir mycket större än när man borrar med vatten. Det extra slitaget beror på de höga temperaturerna som uppstår när det inte finns något vatten som kyler kärnborren / sågklingan under borrningen.

Normalt sätt så skyddar man alltid arbetsområdet med plast eller annat lämpligt material. Detta för att skydda målade väggar, tapet, golv, samt tak mot damm och vatten. Man kan aldrig skydda en yta till 100% vilket innebär att man måste räkna med att ett visst slitage kommer att uppstå. Ett bra exempel är tapet som har stor risk att påverkas av vattnet som används vid borrning och sågning.

Idag så är alla moderna borrmaskiner och sågar eldrivna. Hur mycket effekt som behövs varierar beroende på vilket typ av arbete det är som ska utföras. Vid kärnborrning (runda hål) så klarar man sig oftast på vanlig “hushållsström” (10A, 1-fas).  Om man däremot ska skapa stora fyrkantiga hål med vägg- eller golvsåg så krävs det vanligtvis mer effekt. Normalt sätt 16A, 1-3 fas eller mer. Samma maskin kan ofta drivas på olika effektnivåer, ju mer kraft man har desto effektivare går jobbet.

Om det saknas tillräckligt med effekt, exempelvis i en lägenhet. Så kan man ibland dra förlängningskablar från källaren om det finns mer effekt där. Det går också att hyra ett elverk som drivs av bensin eller diesel.

När man skapar större öppningar i betong eller tegel så är det vanligt att väggen måste lastas av med en stålbalk efter att håltagningen är genomförd. Balken placeras i öppningens övre del och är bredare än öppningen. Balken gjuts på plats med betong. Nu har vikten förflyttats bort från den nya öppningen vilket innebär att väggen har “lastats av”.

 

Håltagning ger ofta rätt till skattereduktion via ROT-avdraget. Det innebär att du får 30% i “rabatt” på arbetskostnaden.

Vår minsta debitering är 5900kr inkl. moms efter ROT-avdrag. Det priset gäller vid enstaka mindre hål med kärnborr. Vid andra typer av jobb så går det dessvärre inte att ha generella priser. Det beror på att det är så stora variationer från jobb till jobb. Här är några exempel på vad som påverkar priset:

Hur stort ska hålet vara?
På vilken höjd ska det nya hållet vara?
Vilka mått har den blivande öppningen?

Vilken tjocklek har väggen?
Vad väggen består av? (betong, tegel eller berg)
Finns det tillgång till el? (effekt)
Behöver väggen lastas av med balk?
Finns det tillgång till vatten?
Ska håltagningen utföras från in- eller utsidan?
Önskas bortforsling av betong, tegel, berg?
Behövs kranbil för att lyfta in balken?
Hur långt är det mellan bilen och arbetsplatsen?
m.m.

Hör av dig till oss!

Vi ser fram emot att få komma i kontakt med dig. Vår rekommendation är att du skickar ett mail eller använder vårt enkla kontaktformulär här intill.

Behöver du hjälp med håltagning?

Google Betyg
5.0
46 recensioner
js_loader