Adam: 070-477 99 91 / Karl: 073-633 42 26

Krutsprängning / hydraulikspräckning

Sevelund arbetar med krutsprängning (bergsprängning) och hydraulikspräckning (kallas även stenspräckning och bergspräckning). Vi är framförallt specialiserade på känsliga objekt nära bebyggelse och vi kan ta bort berg i alla storlekar. Vi utför helt enkelt jobb från den mindre stenen på 1 kubik upp till berg på över 1000 kubik. Inget jobb är för stort eller för litet! Med vår metod kan vi ta bort alla typer av berg, klipphällar, stenar och bergknallar. Du kanske ska bygga pool, bredda garageuppfarten, göra en tillbyggnad, modernisera källaren, bygga nytt eller få ut mer av din tomt?

Eftersom att krutsprängning är en säkert metod så är det ett bra tillvägagångssätt för att ta bort berg som sitter ihop med husgrunder. Vi kan t.o.m ta bort berg inne i byggnader. Det beror på att krutsprängning, till skillnad från konventionell dynamitsprängning, ger ifrån sig avsevärt mindre vibrationer.

Tveka inte att höra av dig till oss med dina specifika önskemål!

hemsida - kopia

Hur fungerar krutsprängning?

Krutsprängning utförs genom att krutladdningar sänks ner i borrade hål. Därefter detoneras krutladdningarna med en elektrisk impuls. När krutet brinner så bildas en gas. När gasen inte "hittar ut" så spricker/exploderar berget.

Är ni försäkrade?

Ja, vi har alla försäkringar och tillstånd som krävs. Våra försäkringar täcker skador på upp till 10 miljoner kronor. Tveka inte att kontakta oss vid frågor!

Erbjuder ni ROT/RUT-avdrag?

Ja, vid krutsprängning och hydraulikspräckning så finns möjligheten att få ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden. Prata gärna med oss vid frågor!

Krävs besiktning & vibrationsmätning?

Nej, det krävs ingen vibrationsmätning eller besiktning av närliggande husgrunder vid försiktig sprängning med krut. Ovanstående åtgärder är dock ett krav vid traditionell dynamitsprängning. Vibrationsmätning och besiktning kostar ofta lika mycket som själva sprängningen, så det finns mycket pengar att spara!

Vilken utrustning använder ni?

Vi har olika typer av utrustning beroende på jobb. En uppsättning är helt bärbar och används när det inte är möjligt för maskiner att ta sig till platsen (vanligt). I andra fall så använder vi grävmaskiner och stora sprängmattor. Vi anpassar helt enkelt valet av maskiner och utrustning beroende på jobb.

Skillnaden mellan krut och dynamit?

Dynamit har en brinnhastighet på ca 6000m/s medan krut ligger på ca 350/ms. Krut är dessutom endast explosivt i "instängt" tillstånd, exempelvis i ett borrhål. Ovanstående faktorer gör krut till en säkrare metod i känsliga miljöer när man inte vill riskera farliga vibrationer.

front-ny

Krävs det utbildning?

Ja, det krävs utbildning. Det är Polisen och Arbetsmiljöverket som avgör vilket regelverk som gäller. Fr.o.m. 1/6-19 så krävs det sprängkort och 1 års praktisk kunskap. För arbete i tätbebyggt område så krävs det även kurs i ovanjordsarbete och sprängarbetsledare.

Krävs tillstånd hos Polisen?

Ja, det krävs tillstånd hos Polisen, samt kommun eller MSB (räddningstjänsten). Men du som kund behöver bara peka och så ordnar vi resten!

Vart finns ni?

Sevelund AB är verksam i Stockholm (Storstockholm), Södertälje, Nyköping, Norrköping, Linköping (Östergötland) och Jönköping. Vid förfrågan så kan vi dock utföra arbeten i hela Sverige.

stenspräckning
stenspräckning

Använd gärna vårt kontaktformulär nedan. För att skicka bilder till oss så maila istället direkt till:
kontakt@sevelund.se

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.